Do prawidłowego rozwoju drożdże poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.Pożywka do drożdży winiarskich jest to pożywka mineralna. Zawiera związki azotu i fosforu(fosforan diamonowy), niezbędne dla rozwoju drożdży winiarskich. Zapewnia właściwy przebieg fermentacji i wysokie odfermentowanie. Należy ją stosować przy wyrobie wszystkich rodzajów win m.in.: owocowych, gronowych i zbożowych. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu.Użytkowanie Przed dodaniem do nastawu odpowiednią ilość pożywki zaleca się rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Pożywki dla drożdży można dodawać jednorazowo na początku fermentacji (równocześnie z drożdżami). Coraz częściej proponuje się jednak by pożywki, dodawać w trzech równych porcjach; pierwszą - na początku fermentacji, drugą - po 3 – 5 dniach, trzecią po 10 dniach fermentacji. W czasie magazynowania pożywki należy chronić przed wilgocią.Dzięki dodaniu pożywek do nastawu, uzyskuje się: -odpowiednie namnożenie drożdży, -szybkie rozpoczęcie fermentacji, -pełne odfermentowanie cukru zawartego w owocach i dodanego w czasie produkcji wina.