Produkt dodany do koszyka


« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

Winomierz (cukromierz) Biowin


Biowin

Cena: 10.00 zł

Ilość:

  • Czas dostawy: 1-3 dni
  • Liczba sztuk w magazynie: 3

Transport:

  • Kurier DPD 21.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty 0.00 zł brutto
  • Paczkomaty InPost 13.00 zł brutto

Opis:

Opis:

Opis produktu: :
Głównymi elementami miernika jest probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
Zakres:                                                                                                                                                                                        od 0 do 24°Blg [1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu)].
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
-przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Dodaj swoją opinię:

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:

Treść opinii:

Podpis:

Wszystkie pola są wymagane

Polecenie produktu: Winomierz (cukromierz) Biowin
Zapytaj o produkt

Drukuj