Transport:
Opis:
Opis produktu:
W skład urządzenia wchodzi odpowiedni wyskalowany cylinderek miarowy oraz 100 ml błękitnego wskaźnika w buteleczce z wkraplaczem.
Charakterystyka produktu:
Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, w jakich będziemy prowadzić fermentacje. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń. Jednostka odczytu g kwasu/l wina.
Zalecana kwasowość, odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10 g kwasu/l.
Użytkowanie :
Moszcz do pomiaru powinien być oczyszczony bez drobinek owoców.
Pomiar kwasowości polega na miareczkowaniu zawartych w moszczu kwasów, błękitem aż do pierwszej zmiany barwy.
Ilość mililitrów wskaźnika użyta do miareczkowania, odczytana na skali cylindra określa kwasowość moszczu tj. ilość kwasu w 1 litrze moszczu. Przy miareczkowaniu należy pamiętać, aby robić to kroplami i za każdym razem dobrze mieszać. UWAGA:
W przypadku płynów wysoko garbnikowych bardzo ciężko jest uchwycić zmianę barwy podczas miareczkowania. Należy wtedy obserwacje prowadzić przy bardzo jasnym świetle np. pod lampką biurową lub rozcieńczyć płyn (notując ilość dodanej wody) a następnie po wykonaniu miareczkowania uwzględnić rozcieńczenie i pomnożyć wynik przez jego wielokrotność. Np.: jeśli sok rozcieńczaliśmy 2 razy wynik mnożymy razy 2.
Stan produktu: nowy
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Dodaj swoją opinię:
Twoja opinia
aby wystawić opinię.